Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/users/precelik/public_html/jak/wp-includes/cache.php on line 36

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/users/precelik/public_html/jak/wp-includes/query.php on line 21

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/users/precelik/public_html/jak/wp-includes/theme.php on line 540
Jak kupować warzywa? | Jak to działa? - Encyklopedia Praktyka

Zobacz takze


Na innych stronach




Jak kupować warzywa?

Kupowanie i przechowywanie warzyw
Jak się z nimi obchodzić - jak kupować, jak przechowywać, jak wstępnie przyrządzać

Wybieranie, kupowanie
Staram się kupować jak najwięcej świeżych warzyw. Mrożonki są co prawda bardzo łatwe i szybkie do przygotowania, jednak jakość smaku warzyw mrożonych daleka jest od warzyw świeżych.
Warzywa świeże powinny charakteryzować się kruchymi liśćmi i żywą barwą. Należy unikać takich, które mają brązowe plamy lub pożółkłe liście, są zwiędłe i wiotkie, w jakikolwiek sposób uszkodzone lub potłuczone.
Najsmaczniejsze są oczywiście młode warzywa - nie należy jednak przesadzać z wybieraniem tych najmłodszych - chociaż ślicznie się prezentują na talerzu nie mają w pełni rozwiniętego smaku.

Grzyby dziko rosnące
Sam zbieram tylko te, co do których mam 100% pewności, że są jadalne. Kupuję też tylko takie, które znam - i nigdy nie kupuję nawet lekko przywiędłych - dzięki temu mam pewność, że je rozpoznam!

Pieczarki i boczniaki
Powinny być jędrne i wilgotne. Grzyby zwiotczałe i ze zmarszczoną skórką nie zapewnią wspaniałych doznań smakowych. Należy kupować takie, które nie są pakowane w folię - zapakowane wyglądają najczęściej ślicznie, ale bardzo często zdarza się, iż pod wierzchnią warstwą znajdują się grzyby zaparzone, czyli niezdatne do jedzenia.

Strąki i ziarna
Smakowita fasolka i groszek powinny charakteryzować się kruchością i żywą, oszałamiającą barwą. Kukurydza powinna zaś być lekko wilgotna, otoczona jasnozielonymi liśćmi. Ziarna po silniejszym naciśnięciu powinny pękać, odkrywając swój mięsisty środek. Jeśli ziarna są twarde, należy poszukać innej kolby.

Cebula i pory

Należy kupować sztuki twarde i zwarte - te średniej wielkości są najlepsze - łatwo się je obiera i kroi. Cebule kiełkujące, pokryte czarnymi plamami lub białym nalotem nie nadają się do jedzenia.
Pory powinny być jędrne, zwarte o ślicznej, zielonej barwie. Jakakolwiek “śliskość” na porze jest cechą go dyskwalifikującą.

Warzywa liściaste i kapustne
Liście warzyw powinny być kruche o jasnozielonej, soczystej barwie. Najlepsze kapusty są zwarte i ciężkie. Warzywa o liściach mocno zwiotczałych, pokrytych brązowymi plamami nie nadają się do jedzenia.

Warzywa korzeniowe
Przede wszystkim należy wybierać te, które są sprzedawane luzem a nie w paczkach - dzięki temu można je dokładnie sprawdzić. Powinny być ciężkie, jędrne, bez żadnych zmarszczek i plam. O tym, że są najlepszej jakości świadczą ich liście [czy może raczej ich resztki], które powinny być zielone i jędrne.

Dynie i kabaczki
Najlepsze są te, których skórka jest gładka, bez śladów pęknięć, pozbawiona plam i miękkich miejsc. Odmiany zimowe powinny być zdecydowanie ciężkie.

Ziemniaki

Powinny być przede wszystkim twarde o gładkiej, nie pomarszczonej skórce. Jeśli mają kiełkujące oczka lub zielone i czarne przebarwienia to znak, iż nie są pierwszej jakości. Jakiekolwiek miękkie plamy są cechą dyskwalifikującą.

Pomidory, papryka, bakłażany
Przede wszystkim powinny być jędrne. Skórka nie może mieć zmarszczek, nie powinna być pokryta żadnymi plamami.

Artykuł jest fragmentem książki: Gotowanie jest proste, Grzegorz Ostrowskiego





Google
 


Możesz śledzić nowe porady, poprzez kanał RSS: RSS 2.0

Podobne porady:

Jak kupować warzywa? - odpowiedz na to pytanie: