Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/users/precelik/public_html/jak/wp-includes/cache.php on line 36

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/users/precelik/public_html/jak/wp-includes/query.php on line 21

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/users/precelik/public_html/jak/wp-includes/theme.php on line 540
Jak farbować jajka? - barwienie jajek, farbowanie jajek | Jak to działa? - Encyklopedia Praktyka

Zobacz takze




Jak farbować jajka? - barwienie jajek, farbowanie jajek

A dziś coś od mojej mamy, specjalistki w tej dziecinie.

Barwienie jajek wywarem z cebuli:

Wygotować przez 10min łupiny z cebuli (np.litrowy lekko ubity słoik łupin w 1 litrze wody, w zasadzie im więcej łupin tym ciemniejszy brąz), odcedzić dodać 1 łyżeczkę soli i w wywarze ugotować na twardo jajka.(Przed gotowaniem dobrze jest je namoczyć w słonej wodzie, nie pękają wtedy podczas gotowania). Po ugotowaniu ostudzić, delikatnie wysuszyć i natrzeć tłuszczem do lekkiego połysku(masłem, margaryną). Tym sposobem otrzymać można mocny brąz z odcieniem czerwieni. Słabszy kolor otrzymujemy wkładając do gorącego wywaru już ugotowane jaja (lub wydmuszki) i pozostawiając do wystygnięcia. W tym samym wywarze można ugotować kilka porcji jajek, ale brąz staje się wtedy coraz słabszy i traci czerwony odcień.

Farbowanie jajek wywarem z kapusty czerwonej:
Zielononiebieski (morski ) kolor z czerwonej kapusty (niestety nie zawsze powtarzalny)

Poszatkowaną czerwoną kapustę zalać zimną wodą, posolić i ugotować do miękkości (ok. 30minut). Dodać małą łyżeczkę octu i gotować jeszcze przez 5min. Odlać wywar i do gorącego włożyć ugotowane na twardo jajka (lub wydmuszki) i pozostawic do wystygnięcia.

Autor: Anna Stasiewicz-Urban





Google
 


Możesz śledzić nowe porady, poprzez kanał RSS: RSS 2.0

Podobne porady:

Jak farbować jajka? - barwienie jajek, farbowanie jajek - odpowiedz na to pytanie: